بازاریابی شبکه ای شیوهای از کسب درآمد است که به صورت سلسله مراتبی انجام میشود. در این شیوه شما در کنار فروش محصولات و پورسانت گیری برای یک شرکت، میتوانید با جذب تبلیغ کننده و بازاریاب نیز درآمد بیشتری کسب کنید. بنابراین این شیوه زیر مجموعه گیری هر چقدر بیشتر ادامه داشته باشد، موفقیت شما بیشتر خواهد بود.
از انواع این بازاریابی میتوان به نتورک مارکتینگ تک سطحی، دو سطحی و چند سطحی اشاره کرد. مهمترین مزیت بازاریابی به شیوه شبکهای این است که حداقل سرمایه خود را وارد کار میکنید و با ساعت کاری منعطف و بینیاز از خرید محصول به درآمد میرسید. اگر به این شیوه بازاریابی علاقهمند هستید، ادامه این مقاله از می مارکت را از دست ندهید.
تاریخچه ای از بازاریابی شبکه ای

تاریخچه ای از بازاریابی شبکه ای
بازاریابی شبکه ای که به آن Network Marketing نیز گفته میشود، شکلگیری آن از جایی اتفاق افتاد که افراد فهمیدند برای بازاریابی میتوانند از نزدیکان و آشنایان خود استفاده کنند. به طور کلی تاریخچه این شیوه بازاریابی به شرکت ویتامین کالیفرنیا که مکملها و محصولات غذایی تولید میکند، برمیگردد. در ابتدای دهه ۱۹۴۰ این شرکت استراتژی خود را روی فروش مستقیم قرار داد. بازاریابهای این شرکت متوجه شدند که اگر محصولات را به افراد نزدیک و مورد اعتماد خود بفروشند، میتوانند موفقیت بیشتری در فروش کسب کنند.
البته این نکته را بدانید که در آن زمان برای فروش بیشتر شبکهای، هیچ مزایا و پاداشی در نظر گرفته نشده بود تا اینکه این شرکت به خاطر فروش هرمی (Pyramid Selling) تصمیم گرفت پاداش ۲ درصدی برای توزیع کنندگان موفق در نظر بگیرد. همین شیوه فروش باعث شد تا شرکت ویتامین کالیفرنیا که بعدها برند خود را به Nutralite تغییر نام داد، سهم عمدهای از بازارهای غذایی ایالات متحده آمریکا را تصاحب کرده و به سود بیشتری برسد.
نکته جالب این بود که تیم فروش این مجموعه را اغلب زنان خانهدار، افرادی که به دنبال شغل پاره وقت بودند یا دانشجویان تشکیل میدادند. این مسئله باعث شد تا امروزه نتورک مارکتینگ به عنوان یک روش درآمدزایی برای چنین افرادی به حساب آید.
سپس دو بازاریاب تحت عنوان ریچارد دیویس و جی ون آندل در سال ۱۹۶۰ از تبلیغ کنندگان شرکت جدا شدند و خودشان به تنهایی فعالیت بازاریابی را سر گرفتند. آنها شرکتی تحت عنوان Amway تاسیس کردند که عمده تولیدات آنها در زمینه محصولات نظافتی و خانگی بود.
- ورود بازاریابی شبکه ای در ایران
تاریخچه بازاریابی شبکه ای در ایران را میتوان مربوط به شرکتهای هرمی در سال ۷۹ که با فعالیت گلد کوئیس آغاز شد، مرتبط دانست. البته این شیوه به درستی در ایران اجرا نشد و به خاطر فریبهایی که برخی از مردم متحمل شدند، روند این فعالیت که هیچ محصولی در آن ارائه نمیشد در سال ۸۳ قطع شد. سپس وزارت صنعت و معدن و تجارت اعلام کرد شرکتهایی که میخواهند در زمینه نتورک فعالیت داشته باشند، باید مجوز رسمی دریافت کنند و مراحل قانونی را پشت سر بگذارند.
ساختار بازاریابی شبکه ای چگونه است؟

ساختار بازاریابی شبکه ای چگونه است؟
بازاریابی شبکه ای یک ساختار منسجم و در عین حال مجزا دارد. به این صورت که شما به عنوان زیر مجموعه فرد دیگر و بالادست افراد زیر مجموعه خود فعالیت میکنید. با همه اینها فعالیت شما کاملاً مستقل و مجزا از فعالیت سایر اعضا است.
بنابراین در یک سیستم بازاریابی به شیوه شبکه ای که مبتنی بر ساختار فروش و جذب بازاریاب است، فعالیت میکنید. شما به عنوان یک فرد مستقل که جزئی از شرکت مادر است محصولی را خریداری کرده و میفروشید و پورسانت میگیرید. در کنار این شیوه از طریق زیر مجموعه گیری نیز کمیسیون دریافت میکنید. بنابراین در این سیستم به عنوان یک کانال خرده فروشی با توزیع کنندگان اصلی و خریداران یا توزیع کنندگان زیر مجموعه خود در ارتباط هستید.
انواع بازاریابی شبکه ای

انواع بازاریابی شبکه ای
بازاریابی شبکه ای یا بازاریابی چند سطحی یا MLM به این صورت است که گروهی افراد به صورت لایه لایه و زنجیروار شروع به بازاریابی محصول خاصی میکنند. البته وظیفه هر بازاریاب این است که برای جذب بازاریاب جدید آموزشهای لازم را نیز انجام دهد. نتورک مارکتینگ به سه دسته کلی زیر تقسیم میشود:
- بازاریابی تک سطحی یا مستقیم
بازاریابی تک سطحی یا مستقیم را میتوان همان بازاریابی به شیوه سنتی دانست که شما در آن برای فروش محصولات و ارائه خدمات یک شرکت مشتری جذب میکنید. در این شیوه شما هیچ بازاریاب جدیدی معرفی نمیکنید و تنها منبع درآمد شما از طریق فروش محصولات و دریافت پورسانت است. این شیوه همان افیلیت مارکتینگ یا همکاری در فروش نام دارد که شما از طریق بازاریابی مستقیم محصولات یک تولیدی یا شرکت به درآمد میرسید. برای این روش میتوانید از بازاریابی در شبکههای اجتماعی استفاده کرده تا بتوانید مشتریان بالقوه بیشتری جذب کنید.
- بازاریابی دو سطحی
بازاریابی دو سطحی شکل ارتقا یافته بازاریابی تک سطحی است. یعنی شما در کنار فروش محصولات و بازاریابی برای جذب مشتری، میتوانید از طریق جذب بازاریاب و عضوگیری هم پورسانت داشته باشید. در چنین حالتی یک تیم تشکیل میدهید و پورسانت حاصل از تلاشهای افراد عضو گیری شده توسط خود را نیز دریافت خواهید کرد. بدون شک این روش بازاریابی درآمد بیشتری نصیبتان میکند.
- بازاریابی چند سطحی
بازاریابی شبکه ای چند سطحی به این صورت است که شما به ازای جذب نیرو و آموزش آن برای جذب نیروی بیشتر به درآمد میرسید. بنابراین شما همواره به دنبال جذب زیر مجموعه بیشتر به منظور سود بیشتر هستید و هدف رسیدن به سطحی برای کسب پورسانت و درآمد بیشتر است.
نحوه تیم سازی در بازاریابی شبکه ای

نحوه تیم سازی در بازاریابی شبکه ای
مهمترین مسئله در مورد بازاریابی شبکه ای این است که شما نحوه تیم سازی درست و متقاعد سازی افراد زیر مجموعه خود را بدانید. این نکات به شما کمک میکند:
- سرعت رهبری
شما به عنوان رهبر زیر مجموعههای خود باید در حداقل فرصت، افراد بیشتری را جذب کنید و اینگونه درآمد تیم خود را افزایش دهید.
- افزایش جلسات رهبری
هر چقدر جلسات متقاعدسازی بیشتر و راهنماییهای بیشتری برای زیر مجموعههای خود ارائه کنید، موفقتر هستید. پس برای بیان شیوه کار و نقاط ضعف و قوت نتورک مارکتینگ وقت بگذارید.
- توجه به نظر عضو جدید
استرسها، اضطرابها و نگرانیهای فرد جدید را درک کنید و با توجه به میزان انگیزه فرد برای جذب او تلاش داشته باشید.
- آموزش در طی هفته و رها نکردن زیر مجموعه
بعد از تشکیل تیم، آموزشهای هفتگی را در برنامه کاری خود قرار دهید. رکوردهای افراد برجسته را به اطلاع سایر اعضای گروه برسانید. برای موفقیتها جشن بگیرید و همواره پیامهای انگیزشی به یکدیگر بدهید.
- تقویت روحیه تیمی
حتی اگر هنوز تیم شما در مرحله اولیه قرار دارد و به موفقیتهای آنچنانی دست پیدا نکرده است، روحیه خود را از دست ندهید. رویاهای کوچک و بزرگ خود را لیست کرده و برای رسیدن به آن تلاش کنید. مطمئن باشید که تیم شما روزی به یک تیم بزرگ و پیشرفته تبدیل خواهد شد و این تفکر مثبت را به اعضای تیم نیز القا کنید.
- اتحاد لیدرها
وقتی به سطح قابل قبولی از جذب زیر مجموعهها رسیدید و افراد دیگری نیز در تیم شما توانستند زیر مجموعههای بالایی داشته باشند، باید بین لیدرها تبادل نظر وجود داشته باشد. یادگیری قواعد، ایجاد انگیزه، خبرگزاری، سمینارها، جشنوارهها و رویدادهای بزرگ میتواند تقویت کننده موفقیت باشد.
ویژگی های بازاریابی شبکه ای

ویژگی های بازاریابی شبکه ای
بازاریابی شبکه ای بر مبنای بازاریابی توزیع بوده و هدف این شیوه مارکتینگ، فروش محصول و جذب زیر مجموعه برای یک موسسه یا شرکت است. از مهمترین ویژگیهای این شیوه بازاریابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شروع با سرمایه اندک
با توجه به اینکه شروع فعالیتها در کسب و کارهای امروزه نیازمند سرمایه هنگفت مثل تامین مغازه، طراحی سایت، خرید هاست و جواز کسب و پرداخت مالیات است، بنابراین نتورک مارکتینگ یک روش کم هزینه به شمار میآید.
- انعطاف پذیری بالا
از مهمترین ویژگیهای بازاریابی به شیوه شبکه ای این است که کاملاً منعطف بوده و شما علاوه بر تایم آزادی که میتوانید برای این کار بگذارید، امکان رشد و پیشرفت نیز برایتان فراهم است. مثلاً هر چقدر بیشتر تلاش کنید، زیر مجموعه بیشتری بگیرید و محصولات بیشتری بفروشید قطعاً درآمدتان بیشتر خواهد شد. البته در این شیوه میتوانید از اعتبار خود کمک گرفته و دوستان و آشنایان را نیز جذب کنید.
- فروش به صورت مستقیم
گاه واسطهگری و دست به دست شدن محصول در فروش باعث میشود تا قیمت تمام شده آن محصول برای خریدار بیش از حد بالا باشد. در حالی که در شیوه بازاریابی شبکه ای شما مستقیم به شرکت متصل میشوید و بدون هیچ کانال اضافه، محصول را به دست مشتری رسانده و کمیسیون میگیرید.
- سلسله مراتب سازمانی
سیستم نتورک مارکتینگ کاملاً سلسله مراتب سازمانی منسجم و مرتبی دارد. به این صورت که شما تنها با فروش و بیشتر مواقع با جذب نیرو کمیسیون میگیرید. فردی که وارد سیستم شده است نیز پیوند زنجیرواری با بالادست و زیر مجموعه خود دارد و این روند جذب پورسانت میتواند تشویق کننده باشد.
- مسئولیت پذیری مجزا
شما در یک سیستم هماهنگ و یک مجموعه بزرگ کار میکنید اما مسئولیت پذیری مجزایی دارید. به عبارتی اگر به دنبال شغلی هستید که درآمد خوبی داشته و بینیاز از رئیس باشد، نتورک مارکتینگ انتخاب مناسبی است. آموزشهای لازم را میبینید و با توجه به تلاش خود حقوق و درآمد خواهید داشت و در صورت عدم کار، پاسخگوی کسی نخواهید بود.
- سیستم یکپارچه
شما در شیوه سنتی، در بازاریابی برای شرکتها و فروشگاههای مختلف آموزشهای زیادی نمیبینید و خودتان باید استراتژیهای لازم را کشف کرده و اجرایی کنید. در حالی که در نتورک مارکتینگ کل استراتژیها، اثبات شده و یکپارچه بوده و مراحل قدم به قدم برای شما توضیح داده میشود؛ به گونهای که بتوانید آن را برای زیر دست خود نیز توضیح دهید. بنابراین ریسک عدم موفقیت در این شیوه به حداقل ممکن میرسد.
مزایا و معایب بازاریابی شبکه ای

مزایا و معایب بازاریابی شبکه ای
بازاریابی شبکه ای شاید در وهله اول تصور کلاهبرداری را در ذهن شما تداعی کند. این شیوه بازاریابی در ذات خود کلاهبرداری نیست؛ بلکه میتواند فرصتی برای سودجویان باشد که از آن به عنوان تلههای کلاهبرداری استفاده کنند. بنابراین این حرفه نیز مانند بسیاری از مشاغل، مزایا و معایب خود را دارد.
- مزایای بازاریابی شبکهای
از مزایای بازاریابی شبکه عبارت است از:
- بینیاز از خرید محصول
شما در بازاریابی شبکه ای تنها روی توزیع محصولات و جذب نیرو برای بازاریاب کار میکنید و هیچ محصولی خریداری نمیکنید. بنابراین هزینه ریسک انبارداری و عدم فروش محصول وجود ندارد.
- برنامه زمانی انعطاف پذیر
در بازاریابی به شیوه شبکه ای بنا به تایم آزاد خود میتوانید فروش و جذب توزیع کننده را انجام دهید. از هر شیوه تبلیغاتی مثل تبلیغات دهان به دهان ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ویدیویی میتوانید برای جذب مشتری استفاده کنید.
- پیدا کردن یک شغل مورد علاقه
شرکتهای بسیاری هستند که در زمینه نتورک مارکتینگ فعالیت میکنند. شما میتوانید با توجه به علاقه خود یک شرکت مناسب را انتخاب کنید. مثلاً اگر به حوزه فروش محصولات آرایشی و بهداشتی علاقمند هستید پس میتوانید کار خود را با این شرکتها استارت بزنید.
- امکان فعالیت با هر بودجهای
شما صرف نظر از سن و نوع جنسیت، با هر بودجهای میتوانید با توزیع محصولات و فروش آنها درآمد داشته باشید. البته اگر بخواهید وسعت کاری را گسترش دهید، مستلزم هزینه بیشتری هستید. مثلاً اگر برای نتورک مارکتینگ به دنبال طراحی وب سایت یا فعالیت از طریق فضاهای مجازی هستید هزینه طراحی سایت یا بازاریابی محتوایی را باید در نظر بگیرید.
- درآمد بیشتر بدون کار کردن
در بازاریابی شبکه ای وقتی شما یک زیر مجموعه جذب میکنید، عضو جدید برای کسب درآمد خود تلاش میکند. بنابراین شما بعد از راهنمایی و آموزشهای اولیه با تلاش فرد زیر مجموعه خود بدون اینکه کاری کرده باشید، کمیسیون میگیرید.
- معایب بازاریابی شبکه ای
نتورک مارکتینگ جذابیتهای خاص خودش را دارد. با این وجود نباید از معایب و مشکلاتی که میتواند در این روش بازیابی وجود داشته باشد، غافل شد. در ادامه برخی از معایب بازیابی به صورت شبکه ای را عنوان میکنیم:
- پیدا کردن افراد مناسب
شما برای زیر مجموعه گیری در نتورک مارکتینگ روی هر فردی نمیتوانید حساب کنید. باید افرادی را که تمایل زیادی به کار کردنهای شبکه ای دارند را انتخاب کنید. بنابراین گاه ممکن است برای جذب یک زیر مجموعه وقت و انرژی زیادی صرف کنید، آموزشهای لازم را بدهید اما زیر مجموعه در حقیقت هیچ سودی برای شما نداشته باشد و فعالیتی نکند.
- تلاش بسیار در ابتدای کار
شاید تصور کنید که با جذب چند نفر میتوانید میلیاردی و فوق العاده بالا داشته باشید، در حالی که این چنین نیست. شما پیش از فعالیت در بازاریابی شبکه ای فکر جبران خسارت آن نیز باید باشید. اینکه آیا میتوانید از طریق فروش و جذب نیرو درآمد و پورسانت خوبی بگیرید؟ آیا توانایی متقاعد سازی و جذب افراد برای نتورک مارکتینگ را دارید؟ آیا میتوانید آموزش و خدمات با کیفیتی ارائه دهید که مردم را ترغیب به فعالیت در این حوزه کند؟ اگر این سوالات را پاسخ دادید و از پس این کار برمیآید، میتوانید درآمد خوبی کسب کنید.
- از دست دادن سرمایه
طبق تحقیقات AARP بیش از ۷۰ درصد افراد بعد از اینکه در نتورک مارکتینگ فعالیت خود را آغاز کردند یا انگیزه ادامه دادن این شیوه کسب و کار را نداشتند یا سرمایه خود را از دست دادند. این نکته را بدانند که خیلی از کسب و کارهای کوچک در دنیای سنتی هم میتواند با شکست مواجه شود. البته آمار دقیقی از این کسب و کارهای شکست خورده در دسترس نیست.
شما وقتی یک کسب و کار در دنیای سنتی راهاندازی میکنید، هزینههای زیادی متحمل شدهاید و اگر شکست بخورید جبران خسارت نیز بسیار بالا است. در حالی که در نتورک مارکتینگ میزان ضرر بسیار اندک است. پیشنهاد میشود به جای ترسیدن از بازاریابی شبکه ای با اطلاعات و آگاهی و مطالعه فراوان وارد این حوزه شوید.
تفاوت بازاریابی شبکه ای با بازاریابی هرمی
بازاریابی به شیوه شبکه ای بر استراتژی فروش محصول یا خدمات استوار است و شما به عنوان نمایندگان فروش، همچنین مشاوران فروش برای یک شرکت یا مجموعه فعالیت میکنید. بنابراین در این مدل کسب و کار هدف کلاهبرداری و جذب سرمایههای دیگر مردم نیست. در کنار فروش مستقیم با اضافه کردن اعضای جدید به تیم بازاریابی، پاداش دریافت میکنید.
در مقابل استراتژی شبکههای هرمی روی جذب اعضای جدید و دریافت سرمایههای آنها استوار است. یعنی کسب درآمد در این شیوه از طریق فروش هیچ محصولی انجام نمیگیرد. بنابراین شما عضو جدید وارد مجموعه میکنید و برای این عضوگیری از او سرمایهای دریافت میکنید و این سرمایه بین شما و اعضای بالادستی تقسیم میشود. بنابراین شرکتهای هرمی امروزه بازاریابی ندارد و در واقع هیچ مارکتینگی برای شرکت یا موسسه خاصی انجام نمیدهد.
کلام آخر
در این مقاله گفتیم که بازاریابی شبکه ای یا همان نتورک مارکتینگ به شیوهای از بازاریابی گفته میشود که شما در کنار فروش محصولات و جذب پورسانت با زیر مجموعه گیری و تشکیل یک تیم میتوانید درآمد کسب کنید. برای موفقیت در نتورک مارکتینگ باید قدرت کار تیمی، متقاعد سازی افراد برای جذب و ریسک پذیری برای سرمایهگذاری را داشته باشید. ساعت کاری منعطف، انجام دادن فعالیتی که به آن علاقمند هستید و عدم نیاز به خرید محصول و سرمایهگذاری از جمله مهمترین مزایای بازاریابی به صورت شبکه ای است.
حال که در مورد عدم نیاز به سرمایهگذاری و خرید محصول صحبت کردیم، جا دارد که با افیلیت مارکتینگ نیز آشنا شوید. همکاری در فروش یا سیستم افیلیت مارکتینگ در می مارکت به این صورت است که ما با در اختیار قرار دادن بنر محصولات، درآمدزایی شما را تضمین میکنیم. اگر میخواهید تنها با یک گوشی به درآمد میلیونی در ماه برسید، کافیست در مجموعه ما عضو شوید تا به عنوان همکار در فروش فعالیت کنید. در این شیوه شما تنها با تبلیغ محصولات و واسطهگری میتوانید درآمد داشته باشید.
همین الان با ثبت نام رایگان در سایت میمارکت می توانید وارد دنیای کسب و کار شوید و به ازاء فروش هایی که انجام می دهید، پورسانت/کمیسیون دریافت کنید.
برای تماس با شرکت کافی است با شماره 09010208742 در واتس آپ یا تلگرام می مارکت، با کارشناسان شرکت در ارتباط باشید.